KC - Jan van de Ven Elektrotechniek
Kempen Continu – Jan van de Ven Elektrotechniek

Vaak is het personeelsbestand het meest waardevolle kapitaal bij een bedrijf; bij Jan van de Ven Elektrotechniek is dat niet anders. Het bedrijf staat voor meer dan 65 jaar ervaring op het gebied van elektrotechnische installaties ontwerpen, installeren en inregelen voor allerlei toepassingen. Eigenaar Gijs Raaijmakers vertelt over bedreigingen voor de continuïteit van zijn bedrijf en hoe hij de veiligheid van zijn werknemers garandeert.

Veilig werken

“Onze monteurs zijn het hart van ons bedrijf”, vertelt hij. “Hen beschermen is onze grootste prioriteit. Dat begint met adequaat werkmateriaal en de juiste opleidingen. Jan van de Ven Elektrotechniek is een VCA** gecertificeerd bedrijf; ons personeel werkt volgens VCA-norm.” Adequaat werkmateriaal vertaalt zich in beschermende kleding, het juiste gereedschap, maar ook aanvullende beschermingsmiddelen zoals helmen, kniebeschermers en oordoppen. “Ook gebruiken we altijd hoogwerkers in plaats van steigers”, vult Gijs aan. “Die zijn sneller én veiliger in gebruik voor onze werknemers.”

Continuïteit tijdens een pandemie

Net zoals bijna ieder ander bedrijf heeft ook Jan van de Ven Elektrotechniek de nodige maatregelen moeten nemen om veilig te kunnen blijven werken vanwege corona. “Wij werken volgens de richtlijnen van Techniek Nederland”, aldus Gijs. “Dat houdt in dat monteurs zo veel als mogelijk afstand proberen te houden, en als dat niet lukt, dan met mondkapjes en zo kort mogelijk. We proberen contactmomenten met klanten en tussen onze monteurs zo veel mogelijk te beperken. Zo zijn we in drie shifts gaan werken en hebben we drie extra bestelauto’s aangekocht zodat onze monteurs niet met z’n tweeën in een auto hoeven te zitten. Bovendien zijn in iedere auto hulpmiddelen zoals mondkapjes en desinfectiegel aanwezig.”

Branche-ontwikkelingen

Gijs ziet een toenemende vraag naar de diensten van een installatiebedrijf. “Warmtepompen en zonnepaneelinstallaties worden steeds populairder”, legt Gijs uit. “Er wordt steeds meer geëlektrificeerd. Aan werkzaamheden zijn er in onze branche geen gebrek – wat wel een aandachtspunt is, is het personeelsbestand. Monteur is geen ‘aantrekkelijk’ vak. Landelijk verwachten we over een paar jaar een tekort van 40.000 tot 50.000 man.”


Jan van de Ven Elektrotechniek erkent dit en neemt proactieve stappen om zich zo goed mogelijk hiertegen te wapenen. “We hebben momenteel vier leerlingen in dienst en hebben regelmatig stagiaires”, licht Gijs toe. “Het is essentieel dat zij goed begeleid worden en dat onze monteurs de tijd voor ze nemen. Dan is de kans het grootst dat we ze kunnen behouden.”

Samenwerken, samen werven

Ook maakt het bedrijf van zelfstandige monteurs om pieken op te vangen; normaal gesproken zijn dat er 2 of 3, in drukkere periodes wel tot 10. “Daarnaast zijn we aangesloten bij het Elektrocollectief”, zegt hij tot slot. “Dit is een verzameling bedrijven in de regio waarmee we niet alleen gezamenlijk personeel kunnen werven, maar ook elkaars pieken op kunnen vangen.”


Volgens Gijs zijn de vooruitzichten goed. “We hebben een uitgebreid team van jonge, goed opgeleide monteurs waarmee we in de toenemende vraag kunnen voorzien – nu en later.”