Een noodplan is iets waar de meeste ondernemers niet direct mee bezig zijn. Ze gaan pas met problemen aan de slag op het moment deze zich voordoen. Je kunt dat een positieve instelling noemen, maar het is ook gevaarlijk. Wanneer een probleem zich voordoet is het vaak al te laat en kan dit zeer vervelend uitpakken. Wat gebeurt er met de onderneming als de ondernemer overlijdt, arbeidsongeschikt raakt of in een echtscheiding terecht komt? Ronald van der Land van Ratio Accountants legt u graag uit hoe een noodplan daarbij uitkomst kan bieden.
Waarom een noodplan?
Met een noodplan kunt u onverwachte problemen niet voorkomen; wat een noodplan wél doet is de impact van negatieve gebeurtenissen zo goed mogelijk opvangen. In een noodplan legt u namelijk uw wensen nauwkeurig vast voor het geval zicht er een noodsituatie voordoet.
Als ondernemer denkt u niet graag aan vervelende scenario’s. Helaas is niemand onkwetsbaar en dus kunt u te maken krijgen met een noodsituatie. Het zou dan wel fijn zijn als u al nagedacht heeft over de toekomst van uw onderneming, en dat u uw wensen daaromtrent vastgelegd hebt.
Leg uw wensen vast
Wat er in een noodplan wordt vastgelegd is aan u. Het is belangrijk na te gaan wat risico’s voor uw persoon of uw bedrijf zijn. Als u veel onderweg bent is het goed om na te denken wat er met de onderneming gebeurt als u een auto-ongeluk krijgt en maandenlang in coma ligt.
Wat gebeurt er met de onderneming als u een auto-ongeluk krijgt en maanden in een coma ligt? Wat wilt u dan dat er gebeurt? Wie mag er namens u handelen? Wat zijn de consequenties voor de onderneming? In een noodplan legt u de antwoorden op deze vragen vast.
De voordelen van een noodplan
Het opstellen van een noodplan biedt u als ondernemer veel voordelen, zoals;
- Aandacht voor de zelfstandigheid van de onderneming;
- Verbetering van de verkoopbaarheid of overdraagbaarheid van de onderneming, waarmee u stuurt naar een hogere bedrijfswaarde;
- Het waarborgen van de financiële zekerheid van uw partner en kinderen;
- Duidelijkheid voor alle betrokkenen over de toekomst van de onderneming in geval van crisissituatie, waardoor conflicten vermeden kunnen worden en het vertrouwen in de toekomst van de onderneming hoog blijft;
- Rust om verder te bouwen aan de onderneming.
Zorg voor een actueel noodplan
Met een noodplan bent u als ondernemer voorbereid op noodsituaties. Het is belangrijk om de toekomst van de onderneming te waarborgen. Met een noodplan creëert u duidelijkheid. Vraag uw adviseur om u hierin te begeleiden.