Kempen Continu | expertsessie 13-07-2021 | Ronald Dirkx (Fysio- en Sportcenter Hapert, Hoogeloon & Bladel)

Ronald Dirkx is eigenaar van de bedrijven Yoursteps, Vitaal Online, en Fysiocenter Bladel-Hapert-Hoogeloon. Vitaliteit is hierbij de rode draad; fittere mensen gaan met meer plezier werken, kunnen zo beter een resultaat neerzetten en zijn minder snel ziek. Dat is niet alleen beter voor hun eigen gezondheid en welzijn, maar is ook een manier voor bedrijven om ziekteverzuim terug te dringen. Vandaag vertelt Ronald over hoe hij liever de focus legt op de kern van het probleem dan op de symptomen.

Van ondersteuning naar preventie

10 jaar geleden ging Ronald met FysioFit op eigen benen staan. “Als fysiotherapeut geef je een bepaalde ondersteuning op basis van een hulpvraag”, begint hij. “Toen ik verder keek – naar preventie – kwam ik er achter dat dat eigenlijk niet bestaat in de fysiotherapie.
Toch kun je vaak al wel voorspellen dat bij een bepaald patroon – of dat nu gedrag, beweging of eten is – zich bepaalde klachten kunnen voordoen. Omdat ik wel potentie zag in het helpen van mensen vóórdat problemen zich voordoen, ben ik me daarin gaan verdiepen.”

Bijdragen aan de maatschappij

Een fit persoon is een fitte medewerker. Een fitte medewerker is iemand die met plezier naar zijn werk gaat en iedere dag probeert het beste uit zichzelf te halen. Dat vertaalt zich weer naar minder ziekteverzuim. Hoe meer fitte werknemers, hoe minder ziekteverzuim en alle kosten van dien.
“Een vitaal team vertaalt zich dus naar een vitaal bedrijf”, aldus Ronald. “Daarom ben ik me gaan inzetten voor meer vitaliteit op de werkvloer. Mensen hebben zelf een keuze: alleen zij kunnen bepalen of hun lichaam goed functioneert of niet. Helaas ontbreekt het vaak aan de kennis daarover. Wanneer iemand dat niet bezit kan hij ook geen weloverwogen keuze maken. Ik wil mensen wél die informatie geven zodat zij die keuze kunnen maken. Het gaat erom dat je je lijf geeft wat het nodig heeft. Op deze manier wil ik een bijdrage leveren aan de maatschappij.”
Overigens betekent dit volgens Ronald niet dat vitaliteit los staat van fysiotherapie. “Een gezonde levensstijl begint met het geven van handvaten zodat zij een bewuste keuze kunnen maken”, legt hij uit. “Alleen zo kunnen zij een bewuste keuze maken. Wanneer mensen daarin vastlopen biedt fysiotherapie een oplossing.”

Actieve lezing over vitaliteit

Door de cruciale rol van vitaliteit binnen de dagelijkse gang van zaken van een bedrijf heeft het ook invloed op de bedrijfsvisie. “Als bedrijf moet u zich afvragen wat uw visie is en hoe u die wilt bereiken”, aldus Ronald. “Dat doet u uiteindelijk met uw medewerkers, uw meest kostbare bezit. Hoe wilt u dat uw werknemers rondlopen? Gezonde medewerkers zijn goed voor uw resultaat én uw uitstraling. Vitaliteit is iets dat u samen met uw medewerkers doet.”
Om die reden organiseert Ronald op dinsdagochtend 13 juli bij De Tipmast in Bladel een actieve lezing waarin hij dieper ingaat op de balans tussen lichaam en geest, en wat er nodig is voor een fit en vitaal bedrijf. Na een presentatie is er voor de liefhebbers een sportieve activiteit voor de deelnemers met een afsluitend drankje tot slot. Deelname is gratis maar aanmelden is in verband met de catering wel een vereiste.


Aanmelden kan via deze link of door een mail te sturen naar info@kempencontinu.nl.